ADHD bij volwassenen biedt een overzicht van de huidige stand van de wetenschap, en van de diagnostiek en behandeling. ADHD komt voor bij 3-5% van de kinderen, volwassenen en ouderen in Nederland, en bij ongeveer 20% van de psychiatrische en verslaafde patiënten. Na de kindertijd blijft ADHD vaak klachten veroorzaken, mogelijk zelfs tot op hoge leeftijd. Hoewel de diagnose ADHD bij volwassenen in Nederland sinds twintig jaar wordt (h)erkend, is de kennis nog te weinig geïmplementeerd in de beroepsopleidingen van huisartsen, bedrijfsartsen, psychologen en verpleegkundigen. Aan patiënten die hulp zoeken wordt daardoor mogelijk de diagnose en adequate behandeling onthouden.
Deze vierde editie is grondig herschreven en uitgebreid op basis van het laatste wetenschappelijk onderzoek en de klinische ervaring. Nieuw zijn de onderwerpen ADHD bij ouderen en ADHD bij psychose. Daarnaast komen de laatste inzichten over het verband tussen de chronische slaapproblemen bij ADHD, obesitas en de algemene gezondheid aan de orde. Wat betreft de behandeling is er informatie toegevoegd over evidence voor cognitieve gedragstherapie, mindfulness, vitamine D en omega 3-vetzuren. De nieuwe versie van de DIVA, het semigestructureerde Diagnostisch Interview voor ADHD bij volwassenen (DIVA-5), is aangepast aan de gewijzigde criteria van de DSM-5 en opgenomen in de bijlagen. Nieuwe thema's zoals nieuwe medicatie voor ADHD, off-label voorschrijven aan volwassenen, en de Richtlijn ADHD bij volwassenen van de NVvP zijn zo besproken dat zowel de beginnende als de meer ervaren hulpverlener ermee aan de slag kan. Tot slot is er aandacht voor digitale coaching, bijvoorbeeld via apps, en voor de ontwikkeling van een Levenslooppoli ADHD, die gepaste zorg voor alle leeftijden toegankelijk maakt.
ADHD bij volwassenen is een gids voor en vanuit de praktijk en biedt een uitgebreid en toegankelijk overzicht voor studenten, artsen, arts-assistenten, psychologen, verpleegkundigen, psychiaters, behandelaars en andere geïnteresseerden. Patiënten, familieleden en andere betrokkenen kunnen zich met behulp van dit boek op de hoogte stellen van wat zij kunnen verwachten van diagnostiek en behandeling.
Dr. J.J. Sandra Kooij is psychiater en onderzoeker op het gebied van ADHD bij volwassenen. Zij is hoofd van Kenniscentrum ADHD bij volwassenen van PsyQ in Den Haag, en Associate Professor Psychiatrie bij VUmc in Amsterdam.