Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Dit is een vraag die iedereen zichzelf weleens stelt en een centrale vraag binnen de psychologie. Zeker hulpverleners zijn vaak op zoek naar de verklaring voor het gedrag, de gedachten en de emoties van hun cliënten, zodat zij hulp kunnen bieden die aanslaat.
Psychologie: Een praktijkgerichte benadering voor sociaal werk behandelt de centrale thema's en stromingen van de psychologie, met ruime aandacht voor psychische stoornissen, de verklaring en de behandeling daarvan. Aan de hand van zeer veel praktijkvoorbeelden en casuïstiek wordt de theorie verhelderd.
Kennis van de hedendaagse psychologie biedt niet alleen handvatten om de situatie van de cliënt beter te begrijpen maar geeft bovendien inzicht in het gedrag van de hulpverlener zelf, zodat valkuilen kunnen worden vermeden en optimaal aan het herstel van de cliënt wordt gewerkt.
Ieder hoofdstuk bevat uitgebreide didactische elementen, waaronder een samenvatting, mindmap, links naar fi lmpjes, leerdoelen en oefenvragen om een grondige verwerking van de tekst te stimuleren.
Via MyLab | Nederlandstalig hebben studenten de beschikking over de eText (de digitale versie van het boek), een begrippentrainer, de interactieve Visual Brain-tool, video's en toetsvragen. Docenten vinden op MyLab tevens inhoudelijke powerpoints.
Psychologie: Een praktijkgerichte benadering voor sociaal werk is bedoeld voor eerste- en tweedejaarsstudenten in het hoger onderwijs die een sociale studie volgen, zoals MWD, SPH, Toegepaste Psychologie of Social Work.
Peter Kemper studeerde cum laude af in de psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkzaam als hulpverlener (in zowel het vrijwillige als in het gedwongen kader). Deze functie combineert hij met een baan als docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is meermalen uitgeroepen tot Docent van het Jaar aan de afdeling Maatschappelijk Werk- en Dienstverlening.