Veranderingen, bezuinigingen en efficiencyverhoging: ze zijn niet eenvoudig in overheidsland. Politici burgers en managers uit het bedrijfsleven hebben daar allemaal zo hun ideeën over, en regelmatig simplificeren ze daarbij de zaak te veel. Maar al te vaak wordt gedacht: je geeft die ambtenaren gewoon minder geld, en dan moeten ze het wel goedkoper doen. Helaas is deze methodiek meestal gedoemd te mislukken. Er zijn te veel actoren in het spel, op alle verschillende niveaus, omdat de overheid een veelkoppige leeuw is. Ze kan niet, zoals een bedrijf, al haar energie richten op Meer met Minder.
Beide auteurs hebben dit meermalen aan den lijve ondervonden, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Zij analyseren de problematiek op een nieuwe, frisse manier, en leggen de vinger op de pijnlijke plekken, zonder daarbij verwijtend te worden: iedere laag in de organisatie heeft zijn eigen ‘logica’.
Cies de Theije (1968)
Filosoof, was van 2002 tot en met 2008 lid van het Dagelijks Bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven, met onder andere de portefeuilles Financiën en Interne Organisatie. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig adviseur. In zijn vrije tijd is hij DJ en draait hij oude Soul, Jazz, Rhythm & Blues en Funk.
Sander van Reedt Dortland (1958)
Ingenieur, bedrijfskundige, gewerkt voor Shell, HBG, Eneco en de gemeente Rotterdam, nu als Interim-manager. Houdt van (motor)fietsen en bracht tot voor kort nog jaarlijks een paar vrachten weg als internationaal vrachtwagenchauffeur.