Dit leerboek biedt inzicht in de sociale vaardigheden die je nodig hebt voor het werken op een operatiekamercomplex. Het boek is geschreven voor de student-operatieassistent en -anesthesiemedewerker, maar ook zeer geschikt voor de zorgprofessional die in het werkveld van de OK zich verder wil ontwikkelen in (persoonlijke) sociale vaardigheden.
Die vaardigheden variëren van gesprekken voeren met patiënten en collega’s, organiseren en plannen tot overleggen en vergaderen. Het boek is onderdeel van de reeks Operatieve Zorg & Technieken, die speciaal ontwikkeld werd voor de opleiding tot operatieassistent.
Deze vijfde herziene druk van Sociale vaardigheden op de OK bestaat uit vijf delen, die grondig zijn aangepast om te voldoen aan de nieuwste inzichten.
Deel I gaat in op het bouwen aan je eigen professionele identiteit. Deel II gaat over samenwerken in je beroep. Deel III geeft inzicht in gesprekken voeren met patiënten. Deel IV geeft verdieping in teamdynamiek. Deel V gaat over werkbegeleiding en deskundigheidsbevordering.
Elk deel begint met een casus over de student Pieter, waarmee de lezer aan de hand van vele reflectievragen kan reflecteren op de situatie en op zichzelf. Vervolgens worden de hoofdstukken gepresenteerd, waarbij de leerstof wordt verduidelijkt door te verwijzen naar de casus. Voor extra verdieping zijn QR-codes toegevoegd door de hoofdstukken heen.