Dit tweedelige leerboek is hét standaardwerk dat het volledige actuele terrein van de intensivecare-verpleegkunde beschrijft.
Leerboek intensivecare-verpleegkunde 1 start met een introductie van de intensivecare-afdeling en de eerste opvang van de vitaal bedreigde patiënt. Naast de fysieke gevolgen van een IC-opname komen ook mentale klachten en psychosociale factoren aan de orde. Aansluitend wordt de Circulatie besproken, gevolgd door het bloed met zijn onderdelen in Milieu intérieur, stolling en infectie. In het deel Shock komen o.a. multiorgaandisfunctiesyndroom (MODS) en ondersteunende mogelijkheden uitgebreid aan bod.
Leerboek intensivecare-verpleegkunde 2 begint met Respiratie, gevolgd door Cardiopulmonale resuscitatie, waarin de actuele protocollen van de Nederlandse Reanimatieraad en de European Resuscitation Council worden behandeld. Dit boek gaat verder met de onderwerpen: Neurologie,Gastro-intestinale systeem, Renale systeem, Specifieke patiëntengroepen en tot slot Farmacologie en farmacotherapie.
Deze geheel herziene 7e editie van het Leerboek intensivecare-verpleegkunde is aangepast aan de laatste nieuwe inzichten en protocollen. Naast vele nieuwe technieken en behandelingen is er vanzelfsprekend ook aandacht voor de intensivecare-behandeling van de patiënt met een coronavirus. Ook is er veel nieuw beeldmateriaal toegevoegd.
Dit leerboek wordt gebruikt in de opleiding tot intensivecare-verpleegkundige in Nederland en België en in opleidingen met een overeenkomstig karakter. Daarnaast is het een actueel naslagwerk voor de intensivecare-verpleegkundige in de praktijk.
Uit praktische overwegingen wordt dit leerboek in twee delen uitgegeven. Samen dienen ze als één geheel te worden beschouwd. Om die reden gaat de nummering in boek 2 verder waar die in boek 1 is geëindigd.