Dit leerboek bundelt de belangrijkste kennis over preventie van de meest voorkomende mondziekten en geeft handvatten voor de dagelijkse praktijk. Het boek is primair geschreven voor de praktiserende en aankomende mondzorgverleners in Nederland en Vlaanderen. De uitgave is tevens geschikt voor alle andere zorg- en welzijnsprofessionals.
Preventie heeft in toenemende mate een onmisbare plaats in de gezondheidszorg en de mondzorg. Ondanks inspanningen op verschillende niveaus, komen mondziekten zeer frequent voor, met grote gevolgen voor de algemene gezondheid en kwaliteit van leven. Dit boek presenteert de actuele kennis over de preventieve aanpak van de meest voorkomende mondziekten: cariës, parodontale aandoeningen en tanderosie.
Preventieve mondzorg is opgebouwd uit twaalf hoofdstukken, die variëren van epidemiologie, etiologie en detectie tot individuele en collectieve preventie. Er is veel aandacht voor het ontstaansmechanisme van mondziekten, het tijdig opsporen ervan met relevante meetinstrumenten en systemen en het preventief ingrijpen. Preventieve interventies en hulpmiddelen, binnen maar ook buiten de mondzorgpraktijk, zijn uitgebreid beschreven en worden ondersteund met concrete aanbevelingen en voorbeelden uit de praktijk. Het boek presenteert relevante kennis over preventie op een toegankelijke manier en is enig in zijn soort. Het is daarom onmisbaar voor alle (mond)zorgverleners in de eerstelijnszorg en publieke gezondheid.
Vooraanstaande clinici en wetenschappers werkten mee aan deze volledig vernieuwde uitgave onder het redactieteam vanuit de kennisgebieden epidemiologie, cariologie, parodontologie en publieke gezondheid.