Dit boek maakt het complexe vakgebied neurologie overzichtelijk. Het helpt op basis van de anamnese en het lichamelijk onderzoek vaak al de diagnose te stellen. Daarbij neemt het de klinische presentatie van patiënten als uitgangspunt, en legt het de nadruk op patroonherkenning als startpunt voor de differentiële diagnose. Functionele neuroanatomie wordt besproken in samenhang met het neurologisch onderzoek. Het boek is bestemd voor studenten geneeskunde, maar is ook geschikt voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten.
Deze achtste druk van Leerboek neurologie is geactualiseerd met nieuwe behandelingen. Ook ligt er meer nadruk op probleemgeoriënteerd onderwijs en interactief werken. E-learnings, toetsvragen, vernieuwde illustraties en online verdiepingsparagrafen maken het studeren aantrekkelijker en makkelijker. Elk hoofdstuk wordt in kernpunten samengevat en er is veel digitaal verdiepingsmateriaal beschikbaar.
De redactie bestaat uit dr. E. Richard (Radboud UMC, Nijmegen), dr. V.J.J. Odekerken (Amsterdam UMC – locatie AMC), dr. M.C.Y. de Wit (Erasmus MC, Rotterdam).De auteurs van de hoofdstukken over specifieke ziektebeelden werken in verschillende academische en niet-academische ziekenhuizen en zijn allen expert op het gebied waar ze over schreven.