In dit boek voor huisartsen staat informatie over uiteenlopende zaken van de bedrijfsvoering, zoals personeelsbeleid, samenwerking, kwaliteitsbeleid, het lezen van de jaarcijfers en inrichting van de praktijk. Daarmee is dit boek een standaardwerk geworden.
De rol van de huisarts verandert voortdurend. En er wordt steeds meer van de huisarts gevraagd. Huisartsen richten nieuwe samenwerkingsverbanden op, zowel met elkaar als met andere zorgverleners. Door deze ontwikkelingen zijn personeelsmanagement, leidinggeven, onderhandelen en besturen steeds belangrijker geworden voor de huisarts. De meeste huisartsen zijn daar niet voor opgeleid. Natuurlijk maken ze zich deze aspecten van de praktijk wel eigen, maar dat gaat vaak met vallen en opstaan.
Praktijkvoering in de huisartsgeneeskunde richt zich op de aios in opleiding tot huisarts en op de huisartsen die zich willen verdiepen in de organisatorische kanten van hun vak. Dat kan zijn omdat ze bezig zijn zich te vestigen; het kan ook zijn dat ze zich bevinden in een verandertraject. Door koppeling met een elektronische database is het mogelijk om belangrijke bestanden altijd actueel beschikbaar te hebben.
Door het ondersteunend karakter is Praktijkvoering in de huisartsgeneeskunde bestemd voor allen die werkzaam zijn in een huisartsenpraktijk, van huisarts tot praktijkondersteuner en van huisarts in opleiding tot praktijkassistent. Kortom, een onmisbaar boek voor elke huisartsenpraktijk van nu.
In 1993 bracht het Nederlands Huisartsen Genootschap een eerste boek uit over deze onderwerpen, het 'Handboek Praktijkvoering'. In 2005 verscheen het boek 'Praktijkvoering voor de Huisarts'. De huisartsgeneeskunde maakte in de jaren daarna echter een onstuimige ontwikkeling door. Dat maakte het nodig om het boek geheel te herschrijven. Meer dan veertig Nederlandse auteurs, zoals (kader)huisartsen en organisatiedeskundigen, belichten vele aspecten van de praktijkorganisatie.