Over
kleine dingen' is een uitstekende inleiding voor allen die zich professioneel
willen bekwamen in de haptonomie. Daarbij komen onder meer de filosofische en
psychologische grondslagen aan de orde. Auteur Dorus Gerritse laat zien dat
haptonomie belangrijke wortels heeft in onze cultuur die vooral steunt op
Duitse en Franse denkers.
De hoofdschotel van dit boek is het presenteren van de haptonomie als
geheel van inzichten. Het uiteindelijke doel is om de haptonomische inzichten
daadwerkelijk toe te passen in uw praktijk van zorg- en hulpverlening. Een
scala van toepassingen komt aan de orde, zoals de haptotherapie en
haptonomische begeleiding bij zwangerschap en bevalling.
De auteur koos in dit boek voor een vijfdeling:
Allereerst uiteraard een oriënterend deel met theoretische achtergronden en
uitgangspunten. Achtereenvolgens komen de menselijke lichamelijkheid, het
menselijk gevoelsleven en het hart van de haptonomie aan de orde. Het laatste
deel bespreekt de toepasbaarheid en toepassingen van de haptonomie.
Dorus Gerritse gaf colleges in wijsgerig-antropologische oriëntatie van de
onderwijskunde aan de Universiteit van Nijmegen. Daarna was hij
rijksinspecteur van de opleidingen tot leraar. Na een ontmoeting met Frans
Veldman, de grondlegger van de haptonomie, ging hij zich verdiepen in zijn
theorieën. Hij werd docent in wijsgerige antropologie op de eerste cursussen
die Veldman organiseerde in de jaren zestig. Inmiddels heeft hij tientallen publicaties
over haptonomie op zijn naam staan. Samen met haptotherapeut Ted Troost gaf
hij gastcolleges in haptonomie aan studenten in de psychologie van de
Universiteit van Tilburg.