Elektrocardiografie biedt ons niet alleen inzicht in de structurele en functionele hartafwijkingen op het moment van de registratie, maar is ook in staat om het natuurlijk beloop en de ernst van hartafwijkingen vast te leggen door het elektrocardiogram te herhalen.
De beoordeling van het elektrocardiogram vereist kennis en ervaring van de normale en abnormale elektrische activatie van alle onderdelen van het hart, gevolgd door een systematisch analyse van de bevindingen. Het leerboek Klinische elektrocardiografie volgt dit concept en biedt een stapsgewijze benadering waarbij de lezer wordt geleerd om het ECG zelfstandig te interpreteren.
De inhoud bestaat uit de grondbeginselen van de elektrocardiografie en de basale klinische ECG patronen. De leerstof van deze tweede, herziene uitgave is uitgebreid met de meest recente elektrocardiografische kennis van myocardischemie, ritmestoornissen en cardiogenetica en sportgeneeskunde. Het boek bevat zoveel aanvullende informatie en bijzondere elektrocardiogrammen, zodat reeds opgebouwde kennis kan worden getest en verdiept.
Klinische elektrocardiografie is niet alleen bedoeld voor cardiologen en internisten-in opleiding maar ook op onderdelen voor medische studenten en verpleegkundigen die al enige ervaring hebben met elektrocardiografie op het terrein van intensive care, hartbewaking en spoedeisende eerste hulp.