Hoe motiveer je een patiënt tot een gezondere leefstijl? En hoe versterk je het vermogen van een patiënt om de regie te voeren over zijn eigen gezondheid? Dat zijn twee belangrijke onderwerpen die in 'Gezondheidsbevordering en zelfmanagement' worden besproken.
In dit boek wordt gezondheid op micro-, meso- én macroniveau bekeken. De eerste twee hoofdstukken bespreken verschillende visies op gezondheid, gezondheidsrisico's en factoren die de volksgezondheid beïnvloeden. In de volgende hoofdstukken ligt het accent op preventie, gezondheidsbevordering en zelfmanagement van de patiënt, waarbij Intervention Mapping het uitgangspunt is van de gehanteerde systematiek. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn chronische gezondheidsproblemen, het sociale netwerk van de patiënt, problematiek rond verwerking, en eHealth, maar natuurlijk ook de relatie tussen de verpleegkundige en de patiënt, en de rol van de verpleegkundige als gezondheidscoach.
Nieuw in deze editie zijn een training 'bevorderen van zelfmanagement' en een training 'de verpleegkundige als gezondheidscoach'. Een belangrijke aanvulling is de onlineleeromgeving met links, leervragen en samenvattingen. Kijk hiervoor op www.studiecloud.nl.
'Gezondheidsbevordering en zelfmanagement' is bedoeld voor de bachelor- (hbo-v, niveau 5) en mastersopleidingen voor verpleegkundigen. Het boek sluit aan bij het Beroepsprofiel Verpleegkundige 2020 en Verpleegkundig specialist 2020. Ook sluit het aan bij de CanMeds met de competenties van gezondheidsbevorderaar en reflectieve evidence-based werkende professional. Een onmisbaar boek voor de competent voorlichtende professional.
Dr. Barbara Sassen is als docent en postdoc verbonden aan de University of Applied Science, Faculteit Gezondheidszorg, Hogeschool Utrecht. Daarnaast geeft zij masterclasses en trainingen over het thema 'de rol van de zorgprofessional in het bevorderen van zelfmanagement van de patiënt'.