Het heeft lang geduurd voordat er systematisch wetenschappelijke gegevens werden verzameld binnen de gesloten wereld van het wielrennen en dat deze gegevens werden gepubliceerd. Het is pas van het laatste decennium dat er meer wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd en gepubliceerd. Met name vanuit landen als Italiƫ en Spanje is er veel kennis opgedaan over de lichamelijke belasting en de daaropvolgende lichamelijke aanpassingen bij elite wielrenners.
Deze kennis is nog relatief onbekend bij wielrenners en hun begeleiders. In Wielrennen en wetenschap is er getracht een up-to-date stand van zaken te geven van deze informatie en eveneens een vertaalslag te maken van deze kennis naar de praktijk.
Het boek bevat een theoriegedeelte waarin de inspanningsfysiologie achter de wielrenprestatie wordt besproken. Daarna komen trainingsmethoden en voeding aan bod. In hoofdstuk 4 wordt specifiek ingegaan op een aantal wielerdisciplines zoals baanwielrennen, mountainbiken en veldrijden. Daarnaast komt een aantal categorie aan bod zoals jeugd en jongeren, vrouwen en masters. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over biomechanica en materiaal.
Wielrennen en wetenschap is zowel bedoeld voor wielrenners, wielrentrainers als voor verzorgers, medici en paramedici die in de (sport)gezondheidszorg werkzaam zijn.
Tim Takken is als klinisch inspanningsfysioloog verbonden aan de afdeling Kinderfysiotherapie en Pediatrische Inspanningsfysiologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij publiceerde in diverse nationale en internationale vaktijdschriften en promoveerde in 2003 aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht met het proefschrift Studies on physical Performance and functional Ability in juvenile idiopathic Arthritis. In zijn vrije tijd is hij een fervent wielrenner en hardloper.