In dit boek gunnen psychotherapeuten de lezer een kijkje in hun praktijkruimte. Wat maken ze mee met cliënten? Wat gaat er in hen om? Waarom doen ze bepaalde interventies of kiezen ze voor die precieze benadering? De psychotherapeuten zijn allen opgeleid in de Interactionele Vormgeving, een vorm van integrale psychotherapie die verschillende therapeutische stromingen in interactie samenbrengt tot een nieuw model. Daarmee sluit deze therapievorm aan bij de vernieuwingen in psychotherapie omdat ze oog heeft voor de grotere context en voor meerdere sporen. Aan de hand van talrijke casussen wordt de essentie van deze therapievorm zichtbaar gemaakt. Het zijn kleurrijke en aangrijpende verhalen van oprecht zoeken naar contact en verbinding, van soms kleine en moeizame stapjes tot grootse verwezenlijkingen. Therapeuten vertellen openhartig over hun ervaringen met cliënten en hun angsten, verlangens en valkuilen daarbij. Na elke casus volgt een toelichting hoe de therapeut te werk is gegaan en een tip voor de lezer.
Eerst komt de therapeutische grondhouding en de samenwerkingsrelatie als bedding van een begeleiding aan bod. Het hoofdstuk Thema's in Therapie portretteert hoe mensen ertoe komen de draad van hun leven weer op te nemen bij hulpvragen als depressie, angsten en stressklachten, zelfvertrouwen, rouw e.d. In het hoofdstuk Specifi eke Doelgroepen wordt duidelijk hoe therapie met jongeren, koppels en gezinnen om een aparte benadering vraagt.
Dit boek wil o.m. een instrument zijn om andere therapeuten te inspireren, te verrijken en te ondersteunen.
ERIKA RAU is psychotherapeute. Ze volgde de opleiding Interactionele Vormgeving aan de Educatieve Academie en startte een eigen praktijk in Brussel. Daarbij specialiseerde ze zich in de behandeling van depressie en in het bevorderen van persoonlijke groei en zingeving.