Op een dienst Medische Intensieve Geneeskunde (MIG) vindt men een grote verscheidenheid van aandoeningen terug. Het doel van dit handboek is het voorstellen van gestandaardiseerde diagnostische en therapeutische schemata, gesteund op evidence based medicine. Tevens is het voor de assistent in opleiding een praktisch naslagwerk in de dagelijkse praktijk. De keuze van onderwerpen berust op twee criteria. Enerzijds biedt het boek een wetenschappelijk gefundeerde benadering van de basisaspecten van intensieve zorgen en van frequent voorkomende problemen. Anderzijds zou dit handboek de arts in opleiding in staat moeten stellen om voor een aantal zeldzame entiteiten snel een gerichte aanpak te realiseren.
Over de auteurs:
Alexander Wilmer is algemeen internist met bijzondere beroepstitel intensieve geneeskunde en kliniekhoofd van de afdeling Medische Intensieve Zorgen van het UZ Leuven. Hij is tevens hoofddocent aan de Faculteit Geneeskunde van de K.U.Leuven.
Greet Hermans is pneumoloog-intensivist.
Wouter Meersseman is pneumoloog-intensivist en staflid op de afdeling Medisch Intensieve Geneeskunde van het UZ Leuven.
Philippe Meersseman is pneumoloog-intensivist op de afdeling Medische Intensieve Zorgen van het UZ Leuven.
Peter Vanbrabant is algemeen internist met bijzondere beroepstitel urgentiegeneeskunde, European Resuscitation Council ALS instructor met hoofdactiviteit MUG en spoedgevallen in het UZ Leuven.
Daniel Knockaert is diensthoofd Algemene Inwendige Geneeskunde en algemeen internist met bijzondere beroepstitel urgentiegeneeskunde.