Geschiedenis van de Arabische cultuur / druk 90

Voorzijde
24,99
Vandaag besteld,
maandag verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789031506965
Uitgever: Spectrum
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: J.C. Risler
Druk: 90
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2008
NUR: Cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis

Vergeleken bij de Westerse, antieke of oosterse beschaving is er betrekkelijk weinig over de Arabische cultuur geschreven, anders dan als onderdeel van de geschiedenis van de betreffende landen en volken of als oorsprong van bepaalde verschijnselen in onze eigen beschavingskring.

Risler heeft met dit werk een poging gedaan de gehele Arabische cultuur te beschrijven in haar oorsprong en historische groei, in haar bloei en verval, maar ook in haar raakvlakken met andere culturen.

De Arabische beschaving is een islamitische beschaving, dat wil zeggen een beschaving van Arabische volkeren die zich tot het geloof van de Islam hebben bekeerd. Echter in een ruimere en kunsthistorische zin gehanteerd, is het de beschaving die ten oosten en ten westen van Arabiƫ, in Perziƫ, Mesopotamiƫ, Turkije, Noord-Afrika, en zelfs in delen van Europa een eigen stempel op de samenleving heeft gedrukt. Deze beschaving wordt nu in dit boek beschreven.

Naar de pre-islamitische periode, de volkeren, de economische situatie, de maatschappij, de godsdienst en de islamitische denkwereld als achtergrond te hebben gegeven, beschrijft de auteur de opkomst en de bloei van deze cultuur. Het sociale leven, recht en bestuur, handel en verkeer, het culturele en artistieke leven, het leven in Bagdad en aan het hof van de kaliefen, dit alles gaat als een panorama aan de lezer voorbij. Daarna tekent hij de grote invloed die van de Arabische cultuur is uitgegaan op de westerse: in de wijsbegeerte, de letteren en kunst, in wetenschap en techniek, medicijnen. Het vierde hoofdstuk beschrijft de oorzaken van de neergang van deze cultuur, de innerlijke onmacht van de staatkundig versnipperde mohammedaanse volken, de steeds groter wordende Europese invloed, om dan te eindigen bij "de slaap van de Islam", die tot het begin van deze eeuw duurde.

In geen boek is deze unieke beschavingswereld zo duidelijk en helder, samenvattend en overzichtelijk beschreven. Kunsthistorici, historici, wetenschapsmensen van allerlei andere disciplines, alsmede allen die belangstelling hebben voor kunst en cultuur en voor de integratie der volkeren en de culturen daarmee verbonden, zullen in dit werk een belangrijke en boeiende bron van gegevens vinden