Het samenstellen van een technisch woordenboek is een zaak waarbij men voor vele problemen komt te staan. Het komt er bijvoorbeeld op aan het gebied der techniek in overeenstemming met de belangrijkheid der onderwerpen op een zo gelijkmatig mogelijke wijze te bestrijken. Hiervoor moet een keuze worden gedaan uit een geweldige veelheid van termen, waar bij dan telkens moet worden overwogen wat wél en wat niet moet worden opgenomen. Het opnemen van veel trefwoorden, met het doel een zo groot mogelijk gebied te omvatten, dwingt tot beknoptheid bij het geven van definities, welke dan licht zo algemeen worden, dat de duidelijkheid en bruikbaarheid in het gedrang komen. In het omgekeerde geval echter beperkt men zich tot behandeling van een klein aantal uitvoerig beschreven begrippen, waardoor het boek' meer het karakter van een, zij het onvolledige, encyclopedie gaat aannemen. Deze overwegingen hebben ertoe geleid, dat de samenstellers zich bepaald hebben tot de gulden middenweg, met als resultaat een zeer praktisch boek met ruime en goed gefundeerde omschrijvingen, waarbij aan het bezwaar van de soms nog noodzakelijke kortheid door onderlinge verwijzingen en het opnemen van de nummers van de normaalbladen (zie inleiding) in ruime mate is tegemoetgekomen.
Onder de kleine 20.000 trefwoorden die dit werk bevat, vindt men een schat van inlichtingen omtrent metalen en hun legeringen, verfstoffen, plastics, houtsoorten, voor de techniek belangrijke chemische verbindingen, hun samenstelling, eigenschappen, bereidingsmethoden en gebruiksmogelijkheden, lichteenheden, standaardlichtbronnen, maten en gewichten, gereedschappen en machines, bewerkingen en industriële processen, begrippen als impedantie, reactantie, terugkoppeling, versterkingsfactor, kleur temperatuur, transistor, sperlaagcel, triller, oscillators enz. enz.
Voorts termen met betrekking tot architectuur, weg en waterbouwkunde, stoommachines, sterkstroom techniek en scheepvaart. Kortom zoveel dat dit boek voor iedereen een waardevol bezit kan zijn.