Een van de kenmerkende eigenschappen van onze moderne samenleving is de steeds toenemende energiebehoefte die onder andere tot uiting komt in een steeds groter gebruik van elektriciteit. Het nuttig effect van elektrische centrales zoals die nu in gebruik zijn, is echter niet bijzonder groot en het blijft beperkt tot ongeveer 40 %. Het oneconomisch schuilt in de methode die moet worden toegepast. Brandstof moe eerst worden omgezet in warmte, warmte in stroom, de stroom drijft een turbine aan en de turbine drijft tenslotte een dynamo aan. Het is duidelijk dat bij elk van deze tussenstappen verliezen optreden en dat er gezocht wordt naar methoden om het aantal tussenstappen te verminderen of zelfs om ze geheel overbodig te maken.
Dit boek geeft een overzicht van de richtingen waarin een oplossing voor dit probleem gezocht wordt en van de resultaten die tot nu toe bereikt zijn. Besproken worden o.a. de brandstofcel, waarbij energie die bij verbranding vrijkomt, rechtstreeks als elektrische stroom wordt onttrokken; de opwekking van elektriciteit in hete, snel bewegende gassen, een methode di bruikbaar is in combinatie met een kernreactor, en de mogelijkheden die besloten liggen in de moderne halfgeleidermaterialen waarop ook de transistor berust.
Gardner is erin geslaagd een belangwekkend beeld te schetsen van het ontstaan van deze totaal nieuwe ontwikkelingen en van de moeilijkheden die overwonnen moeten worden voordat een nieuw principe ontwikkeld is tot een praktisch bruikbare methode.