In het succesvolle Crapuul. Kroniek van een krottenwijk (2022) schetste Frank Bokern de verpaupering van het Stokstraatkwartier in Maastricht, ooit een schitterende patriciërsbuurt. Met Het Jekerkwartier. Broedplaats van vrolijk verzet gaat het verhaal verder. Als de gemeente het Stokstraatkwartier in 1961 eindelijk drastisch gaat saneren, verhuist Pater Castorius, de zielenherder van het buurtje, met zijn buurthuis naar het Jekerkwartier. Reden voor Frank Bokern om nu dit stadsdeel onder de loep te nemen, wat opnieuw een wervelende geschiedenis oplevert.
In de jaren na de oorlog is het Jekerkwartier een gemêleerde buurt van notabelen, ondernemers, kunstenaars en krotbewoners. Maar het stadsdeel groeit uit tot een vrijstaat als de nozems, de provo’s, de hippies en de krakers zich in deze straten gaan roeren. De rebellen van de jaren zestig en zeventig munten hier herinneringen voor het leven én veranderen Maastricht voorgoed. Dankzij hun vrolijke verzet gooit de stad eindelijk de luiken open.
Frank Bokern zoomt in op dit schilderachtige buurtje in het donkere zuiden, maar vertelt tegelijk het grote verhaal van de revolutie van de jaren zestig, de individualisering en de ontzuiling. Het Jekerkwartier is een fascinerende en ludiek oral history die kan worden gezien als toegift op Crapuul, maar ook afzonderlijk is te lezen.