David is mishandeld door zijn vader en getuige geweest van geweld tussen zijn ouders. Hij ontploft bij het minste of geringste. 's Avonds in bed is hij bang en hij slaapt slecht. Op school kan hij zich niet concentreren. David wil niet praten over wat hij heeft meegemaakt. Hij ontkent dat hij er last van heeft.
Is het eigenlijk wel goed om die nare dingen op te rakelen? Omdat David er zo duidelijk niet over wil praten, kun je in de verleiding komen geen slapende honden wakker te maken. Slapende honden zijn echter niet zo ongevaarlijk als ze eruitzien.
Arianne Struik, ontwikkelingspsychologe en systeemtherapeute, meent dat die slapende honden moeten worden gewekt. Om dat op een veilige en gestructureerde manier te kunnen doen, ontwikkelde zij de methode Slapende Honden.
Aan deze geheel geactualiseerde tweede druk zijn hoofdstukken over twee doelgroepen toegevoegd: uithuisgeplaatste kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. Een andere uitbreiding betreft het traumaverwerkingsverhaal. Dit verhaal is een belangrijk geschenk van de biologische ouders en andere betrokkenen aan het kind om hem voor te bereiden op traumaverwerking.
Slapende honden? Wakker maken! beschrijft in de eerste plaats de praktijk en is dan ook rijk geïllustreerd met casussen en toepasbare interventies. Die maken het boek bij uitstek geschikt voor een brede doelgroep zoals psychologen, (psycho)therapeuten, systeemtherapeuten, maatschappelijk werkers, groepsleiding en pleegzorgwerkers, maar ook voor gezinshuisouders en (pleeg- en adoptief)ouders.
De bijlagen en werkbladen zijn bij deze tweede druk raadpleegbaar via een website bij de uitgave. De cd uit de eerste druk is vervallen.