De geniale stad van wetenschapper Koen De Vos is een ode aan de Italiaanse renaissance. Een prachtige geschiedenis over de geniale kunstenaar in vijftiende-eeuws Florence en de meesterwerken die zij nalieten.
Wat de zeventiende eeuw voor Amsterdam is, is de vijftiende eeuw voor Florence. In minder dan honderd jaar maakte deze stad een uitzonderlijke bloeiperiode door die tal van genieën voortbracht, zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafaël, Machiavelli, Botticelli, Brunelleschi, Donatello, Fra Angelico, Lorenzo de’ Medici en Amerigo Vespucci.
Met hun werken legden deze kunstenaars en geleerden de kiem voor de renaissance, een periode die enkele fundamentele innovaties in de kunst zou introduceren. Deze meesterwerken worden over de hele wereld bewonderd en hebben grote invloed uitgeoefend op onze westerse cultuur. Hoe is die ongeëvenaarde bloei te verklaren? Hoe is het mogelijk dat een stadje met 60.000 inwoners in nauwelijks honderd jaar tijd zoveel genieën voortbracht?
Aan de hand van negen voorwaarden die genialiteit mogelijk maken, schetst Koen De Vos in De geniale stad een beeld van de creatieve dynamiek in vijftiende-eeuws Florence. Hij laat zien hoe zoveel Florentijnse kunstenaars en denkers de loop van de (kunst)geschiedenis voorgoed hebben kunnen bepalen.