Hans Küng
Omstreden waarheid
Memoires 1968-2007
Sinds Hans Küng in 1957 zijn eerste boek publiceerde, proberen de kerkelijke machthebbers deze even briljante als ongehoorzame theoloog discipline bij te brengen. Tevergeefs: Küng bleef onvermoeibaar en onverzettelijk strijden voor de waarheid. Dit tweede deel van zijn memoires is een gepassioneerde beschrijving van zijn levensweg sinds 1968.
Küng is theoloog, christen en wereldburger, en stelt zich open voor de uitdagingen van deze tijd. Hij ontwikkelde zich tot een van de meestgelezen theologen ter wereld en tot tegenspeler van zijn vroegere collega Joseph Ratzinger, tegenwoordig Paus Benedictus XVI.
Temperamentvol en beeldend beschrijft Küng hoe de ingrijpende omwentelingen in kerk en maatschappij ook hem veranderden. Hij legt uit hoe hij tot fundamentele keuzes in zijn leven kwam, zodat hij uitgroeide tot een pionier van de oecumene en gesprekspartner in de interreligieuze dialoog. Velen zien in hem het symbool van de hoop op een vernieuwde kerk.
Hans Küng (1928) was van 1960-1996 hoogleraar Oecumenische Theologie aan de Universiteit van Tübingen. Conflicten met het establishment in de rooms-katholieke kerk tekenden zijn leven en bereikten een climax in 1979, toen het Vaticaan hem zijn bevoegdheid als kerkelijk hoogleraar afnam. Zijn jarenlange studie van de wereldreligies mondde uit in de Stichting 'Wereldethos' voor interreligieuze dialoog.
In 2003 verscheen het eerste deel van Küngs memoires: "Bevochten vrijheid". In 2006 gaf Uitgeverij Ten Have van Küng uit: "De islam; de toekomst van een wereldreligie".
Mijn levensweg was een weg van voortdurende provocaties en bedreigingen, crises en oplossingen, momenten van hoop en teleurstelling, successen en nederlagen. Ik beschrijf dus de geschiedenis van een wedloop waarvoor ik me met woord en daad heb ingezet. En ik schrijf tegelijkertijd een 'in memoriam' over alles wat mogelijk geweest was, maar de nek omgedraaid werd.