Nergens in West-Europa duurde de bevrijding langer dan in Nederland. Nergens ook vond de bevrijding zo versnipperd plaats. Keer op keer veroverden de geallieerden brokstukken Nederland op de vijand, als in een dodelijk spel Pacman. Negen slopende maanden lang. Het geallieerde hoofddoel was om nazi-Duitsland militair op de knieen te dwingen.
In het massale oorlogsgeweld betaalden burgers al te vaak een hoge prijs. Verdriet en vreugde vochten om voorrang, waarbij toeval dikwijls een grote rol speelde: op de ene plek was de verwoesting totaal, een paar honderd meter verderop bleven de geweren stil. Het leed hield trouwens niet op met de Duitse capitulatie. Ook ná 5 mei 1945 zouden nog heel wat slachtoffers vallen.
In De lange bevrijding van Nederland brengt Christ Klep flamboyante bevelhebbers als veldmaarschalk ‘God Almonty’ Montgomery, operationele mislukkingen als Market Garden, waterige fronten en modderige opmarsroutes tot leven. Met dit boek biedt hij bovendien een handzaam overzicht van de strijd om ons land van september 1944 tot en met juni 1945. Kortom: een nieuw standaardwerk over de bevrijding van Nederland.
Christ Klep is als historicus gespecialiseerd in militaire geschiedenis, defensieonderwerpen, internationale betrekkingen en moderne geschiedenis. Hij is universitair docent en freelance publicist, en is regelmatig als commentator in de media te vinden. Klep publiceerde onder meer over de Tweede Wereldoorlog, internationale vredesoperaties en de Oekraïneoorlog.