Het begon in Deventer

De waarden van de Moderne Devotie

Voorzijde
22,90
Leverbaar vanaf 14 februari 2025
Met 5% studentenkorting
voor 21,76 i
+
Bestel
ISBN: 9789024470266
Uitgever: Boom
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Ronald van Raak
Druk: 1
Pagina's: 90
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2025
NUR: Filosofie algemeen

Vrijheid is pas mogelijk in verbondenheid

 

De Moderne Devotie was een invloedrijke beweging die begon in Deventer en zich verspreidde over heel Europa. Centraal stond een zelfstandig denken, maar altijd in gemeenschap met anderen. Een originele leer die populaire boeken voortbracht, zoals De navolging van Christus van Thomas à Kempis, en die beroemde filosofen beïnvloedde, zoals Cusanus en Erasmus. Idealen van eenvoud en studie, die met de van origine Nederlandse paus Adrianus VI zelfs doordrongen in Rome.

 

Aan de basis van de Moderne Devotie stonden voornamelijk vrouwen, die zich organiseerden in eigen gemeenschappen en hier een eigen denken ontwikkelden, zo laat Ronald van Raak zien in Het begon in Deventer. Hij beschrijft hoe het devote denken ontstond, tussen de handel van de Hanze en de dreiging van de pest, en waarom dit in de late middeleeuwen aantrekkelijk was voor leken. De Moderne Devotie was geen vast omschreven leer, maar een manier van denken, van zusters en broeders die op zoek gingen naar een eigen verhouding tot hun medemensen en tot God. Dat leidde tot waarden die ver afstaan van veel hedendaagse mensen, die leven in een geseculariseerde wereld. Ronald van Raak laat zien hoe dit denken toch relevant kan zijn voor lezers van nu, in een tijd waarin mensen op zoek zijn naar betekenis en zin.

 

Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is als raadslid verbonden aan de Raad voor het Openbaar Bestuur. In 2024 publiceerde hij Spelen met waarden, betalen met gedachten. Erasmus, Spinoza en dat wat ons bindt.