Nationaal Comité 4 en 5 mei
Tachtig jaar herinneren, herdenken en vieren
In 2025 is het tachtig jaar geleden dat Nederland helemaal werd bevrijd van nazi-Duitsland en de Tweede Wereldoorlog hier ten einde kwam. Sinds 1945 is een unieke traditie van herdenken en vieren ontstaan. In Tachtig jaar herinneren, herdenken en vieren lichten vooraanstaande historici, creatieve denkers en literaire auteurs belangrijke momenten uit de herdenkingsgeschiedenis uit, die ons denken over herinnering en het stilstaan bij onze vrijheid blijvend hebben veranderd.
Hoe en wanneer werd bijvoorbeeld de Holocaust bespreekbaar? Op welke manier hebben alternatieve herdenkingen de Nationale Herdenking structureel beïnvloed? En hoe hebben discussies over de betekenis van vrijheid zich ontwikkeld door de jaren heen? Ook wordt er vanuit de mijlpalen van dit bijzondere herdenkingsjaar vooruitgeblikt op het herdenken en vieren in de toekomst.
Dit rijke overzicht van tachtig jaar herdenken en vieren is voor iedereen die wil weten wat de Tweede Wereldoorlog niet alleen vandaag de dag nog betekent, maar ook in de toekomst zal betekenen.
Met persoonlijke overdenkingen van Philip Freriks, Robin Block, Marc van Berkel, Hinke Piersma, Kim Putters, Bart Wallet, Ilse Raaijmakers en David Wertheim. Onder redactie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.