Schaamte is meestal een pijnlijke en onaangename emotie, omdat ze je erop wijst dat je afwijkt van eigen of andermans normen. Schaamte kan over van alles gaan: een blunder, een foute gedachte, een verkeerd geplaatste opmerking. Hoe fijn zou het zijn als je je minder zou hoeven schamen? Nooit meer die angst om je afgewezen of in je eergevoel aangetast te voelen. Er zit ook iets moois aan schaamte. Schaamte zorgt ervoor dat mensen zich oké gedragen. Schaamte beschaaft. Schaamte verbiedt wat de wet niet verbiedt. Toch kan schaamte je flink in de weg zitten. Hoe kun je er het beste mee omgaan? Hoe maak je het bespreekbaar?
Met de 75 schaamkaarten kun je schaamte op een lichtvoetige en ontwapenende manier onder ogen zien en samen bespreken. Gebruik de kaarten om je schaamte te overdenken en als krachtbron te benutten. In je eentje, of – en beter nog – samen met anderen. Dit spel leent zich uitstekend voor intervisiegroepen. Vraagstukken kunnen met extra diepgang worden besproken terwijl de sfeer desondanks luchtig blijft.
Inez Kohlmann begeleidt organisaties en teams bij leiderschap en ontwikkeling, daarnaast is zij auteur van Praktijkboek Intervisie en het 75 Helpende Vragen Spel. Aukje Nauta is psycholoog, spreker en schrijver. Aan de Universiteit Leiden is ze bijzonder hoogleraar organisatiepsychologie. Ze is auteur van Nooit meer doen alsof.