Praktijkboek Netwerkzorg

In ggz en sociaal domein

Voorzijde
36,50
Vandaag besteld,
maandag verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 34,68 i
+
Bestel
ISBN: 9789024465422
Uitgever: Boom
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Niels Mulder Frits Bovenberg Philippe Delespaul Jaap van Weeghel Gerdie Kienhorst
Druk: 1
Pagina's: 200
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2024
NUR: Psychiatrie

In Nederland hebben veel mensen met (ernstige) psychische of verslavingsproblematiek daarnaast vaak ook te maken met sociale problemen. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van of juist bijdragen aan hun psychische problemen. Voor mensen met complexe en meervoudige zorgbehoeften die sterk uiteen kunnen lopen, vraagt herstel (klinisch, maatschappelijk en persoonlijk herstel) om de gecoördineerde inzet van professionals van verschillende disciplines vanuit zowel de ggz als het sociaal domein.

Steeds meer werken zij in netwerken samen. Deze netwerken van professionals en organisaties zijn in de laatste decennia in aantal en betekenis gegroeid. Op zoek naar nieuwe oplossingen van complexe maatschappelijke problemen hebben we, ook in de zorg voor mensen met complexe psychische en sociale problemen grote behoefte aan horizontale, niet-hiërarchische vormen van communicatie en samenwerking. Volgens de uitgangspunten van netwerkpsychiatrie kan dat plaatsvinden in (lerende) netwerken die formele en informele bronnen van steun direct rond de cliënt en zijn naasten verbinden, waarbij de cliënt de regie heeft.

Met het bieden van duurzame en flexibele netwerkzorg willen we zorg, behandeling en begeleiding zo vormgeven dat de kansen op herstel en gezondheid zo groot mogelijk worden en chroniciteit wordt voorkomen. Het doel is een duurzaam en flexibel (in)formeel netwerk te bouwen, waarin iemands herstel zich optimaal kan ontwikkelen en waarin naar behoefte zorg of ondersteuning kan worden op- en afgeschaald.

Netwerkzorg biedt interessant informatie voor eenieder die in de praktijk aan de slag wil of is met het werken in netwerken voor deze doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan: cliënten, familieleden, naasten, zorgprofessionals, teamleiders, managers, directies, bestuurders, beleidsmakers en ook de inkopers van goede zorg bij zorgverzekeraars en gemeenten.