Om goede en verantwoorde zorg te kunnen bieden, streeft de paramedicus naar evidence-based practice (EBP). EBP is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige beste bewijsmateriaal (bewijs en evidence) om beslissingen te nemen met individuele cliënten (en/of hun naasten) over goede of gewenste zorg of behandeling.
Kennis van evidence-based practice is simpelweg van cruciaal belang om de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van de zorg in paramedische vakgebieden te waarborgen en om paramedische professionals in staat te stellen hoogwaardige zorg te verlenen aan hun patiënten.
Evidence-based practice voor paramedici is als volgt opgebouwd:
Deel I is een introductie in het gedachtegoed, de methodiek en gezamenlijke besluitvorming.
Deel II behandelt het verzamelen en beoordelen van de collectieve kennis van cliënten en paramedici (evidence) en van bewijs vanuit verschillende onderzoekstypen (richtlijnen, systematische reviews, interventie-, diagnostisch en kwalitatief onderzoek).
Deel III biedt concrete handvatten voor de toepassing van EBP en gezamenlijke besluitvorming in de dagelijkse praktijk.
Nieuw
Nieuw is de aandacht voor de nieuwe begrippen die internationaal gezien veel worden gehanteerd.
Ook zijn alle recente ontwikkelingen op het gebied van EBP meegenomen, en zijn de systematische reviews veranderd.
Er zal daarnaast meer aandacht uitgaan naar de bewijsvoering over ontwerp- en actieonderzoek in kwalitatief onderzoek.
Doelgroep
Evidence-based practice voor paramedici is geschreven door professionals en onderzoekers en is bedoeld voor paramedici, studenten en docenten van paramedische opleidingen. Ook beleidsmedewerkers, onderzoekers en managers in de zorg kunnen dit boek gebruiken bij het toepassen en implementeren van EBP in het eigen handelen of in een organisatie.