Wie leeft, verliest. We worden dagelijks met deze ongemakkelijke waarheid geconfronteerd in ons eigen leven en dat van mensen met wie we samenleven en -werken. We kunnen onder meer denken aan verlies door scheiden, overlijden, dementie, ontslag of ongewenste kinderloosheid. Maar ook verlies van (t)huis, van land, van idealen of een veilige omgeving. Elk verlies leidt tot verandering en elke verandering kent verlies. Vormgeven aan deze veranderingen noemen we transitie. Professionals in de begeleidingspraktijk krijgen, hoe dan ook, te maken met vele vormen van verlies en daarmee transitie.
‘Professioneel begeleiden’ bij verlies biedt handvatten om mensen te begeleiden bij hun zoektocht naar een passend antwoord op verlies. Ook verlies dat ingrijpend en zelfs traumatisch kan zijn. Zo ontstaat er ruimte voor rouw, betekenisgeving en heling.
Centraal in het boek staan de cyclische thema’s op de Transitiecirkel: contact en welkom, hechting en veerkracht, verbinding en intimiteit, verlies en afscheid, rouw en integratie, betekenisgeving en roeping. Deze thema’s worden op heldere wijze theoretisch onderbouwd. In elke module staat een casus centraal, die de theoretische inzichten illustreert. In elke module zijn reflectievragen opgenomen voor persoonlijke ontwikkeling en praktische oefeningen die in de begeleidingspraktijk gebruikt kunnen worden.
Op het online platform Boom Academie vind je de theorie uit dit boek, afgewisseld met video’s, opdrachten, artikelen en de transitiekaarten. Dit helpt je om de kennis goed te verwerken en toe te passen. In het voortgangsoverzicht zie je je resultaten. Ga naar boomstudent.nl om jouw toegang te activeren.
Deze tweede editie is geheel geactualiseerd door de ontwikkelding van een nieuwe transitiecirkel. Daarnaast besteedt deze geactualiseerde druk onder meer bijzondere aandacht aan traumatische aspecten van verlies, het (rouwende) brein en de invloed van het autonome zenuwstelsel.
‘Professioneel begeleiden bij verlies’ is bedoeld voor zowel aankomende als ervaren professionals die cliënten begeleiden bij verlieservaringen in leven en loopbaan.
Jakob van Wielink is verbonden aan De School voor Transitie en het Portland Institute for Loss and Transition. Hij is lid van de International Work Group on Death, Dying and Bereavement (IWG).
Leo Wilhelm is rouwbegeleider en adviseur transitie bij De School voor Transitie.
Denise van Geelen-Merks is psycholoog en relatietherapeut in haar eigen praktijk.
Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers is rouwdeskundige, mede grondlegger van Opleidingen Land van Rouw en de Verliescirkel. Ze is verbonden aan het Expertisecentrum Omgaan met Verlies.
www.boom.nl/hogeronderwijs