Meeslepende familiegeschiedenis op de breukvlakken van Nederland, Indië en Europa
De familie Kessler bracht de grondleggers voort van twee van de grootste Nederlandse ondernemingen: Koninklijke Shell en Hoogovens. Daarmee stond ze aan de basis van een nieuwe wereld, gebouwd op olie en staal. In Nederlands-Indië hoopten de Kesslers rijk te worden, maar hun plannen voor plantages en andere ondernemingen liepen op niets uit en eindigden steevast in ruzie. Dit veranderde toen pater familias August Kessler in 1892 op Sumatra de eerste petroleum voor de Koninklijke aanboorde.
Na zijn vroege dood in 1900 was het aan de inmiddels vermogende weduwe Margo Kessler-de Lange om de kinderen op te voeden, niet in Indië, maar in Nederland. Hun zonen ontwikkelden zich tot nuttige burgers en hun dochters huwden veelbelovende echtgenoten, zoals de toonaangevende pedagoog Philip Kohnstamm en de natuurkundige Aad Fokker, collega van Einstein en Lorentz. De nouveaux riches vestigden een ware dynastie.
In De Kesslers vertelt Jeroen Koch de fascinerende familiesaga van drie generaties Kessler. Het is een verhaal over Nederlandse burgerlijke cultuur in Azië en Europa: over ondernemerschap en beschavingsmissie, gezinsleven en opvoeding, kunst en sport, wetenschap en rechtsstaat, maar ook over oliewinning en westerse overheersing.
Jeroen Koch is historicus, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij is auteur van de veelbesproken en geprezen biografieën van Abraham Kuyper (2006) en koning Willem I (2013), en van Oranje in revolutie en oorlog (2018).
Abraham Kuyper
‘Een prestatie van formaat’
– Historisch Nieuwsblad
‘Een veelomvattende, geloofwaardige,
toegankelijke en spannende biografie’
– de Volkskrant
‘De nieuwe biografie doet Kuyper recht’
– Trouw
Koning Willem
‘magistrale, vloeiend geschreven
konings biografie’ ***** Beatrice de Graaf
in NRC-Handelsblad
Oranje in revolutie en oorlog
‘Een geweldig geschreven boek over de lotgevallen van de Oranjes in de negentiende eeuw. Koch rijgt het aaneen tot weergaloos drama – mooier dan je het zou kunnen verzinnen.’
***** de Volkskrant