Verpleegkundige gespreksvoering behandelt de aanpak en vaardigheden die je als verpleegkundige nodig hebt om goed te luisteren en gesprekken te voeren. Het toont hoe je de ander ruimte biedt om zijn verhaal te doen en tegelijk sturing geeft aan een gesprek. De theorie wordt steeds afgewisseld met verpleegkundige casuïstiek. De beschreven gespreksvormen en methodieken zijn actueel en sluiten goed aan bij de huidige beroepspraktijk.
In Verpleegkundige gespreksvoering worden achtereenvolgens de volgende thema’s behandeld: houding (3 modules), vaardigheden (5 modules), gespreksvoering (6 modules). Regelmatig wordt verwezen naar beeldfragmenten van verpleegkundige gesprekken. De fragmenten geven een goed beeld van hoe verpleegkundige gespreksvoering kan verlopen
Deze vierde editie van Verpleegkundige gespreksvoering is volledig herzien en geactualiseerd. Er is meer aandacht voor de culturele aspecten van communicatie en de rol van de patiënt bij gezamenlijke besluitvorming (samen beslissen). Ook persoonsgerichte communicatie, waarbij de patiënt de regie en verantwoordelijkheid heeft, wordt uitgebreid behandeld. In de nieuwe module ‘Omgaan met grensoverschrijdend gedrag’ worden de mogelijkheden besproken om te reageren en de zorgverlening op een passende manier voort te zetten. Voor deze editie zijn veel nieuwe voorbeeldvideo’s gemaakt.
In het online platform Boom Academie vind je de theorie afgewisseld met speciaal ontwikkelde voorbeeldvideo’s en opdrachten. Die helpen je om de kennis en vaardigheden te verwerken en toe te passen. Ga naar boomstudent.nl om jouw toegang te activeren.
Verpleegkundige gespreksvoering is ontwikkeld voor verpleegkundige opleidingen en is ook geschikt voor bij- en nascholingscursussen of trainingen in een specifieke gespreksvorm.
Geertjan Emmens, verpleegkundige en orthopedagoog, was jarenlang docent en trainer gespreksvoering aan de hbo-Verpleegkunde van de Hanzehogeschool. Daarnaast biedt hij opvoedingsondersteuning in zijn praktijk Zorg voor Opvoeding en is hij betrokken bij scholing en training in de praktijk. Ook biedt hij ondersteuning door middel van familiegesprekken.
Siemen van der Meulen, verpleegkundige, andragoog en begeleidingskundige. Hij was jarenlang docent aan de Master Advanced Nursing Practice en bij contractonderwijs, zoals de opleiding tot begeleidingskundige, aan de Hanzehogeschool. Daarnaast is hij mede-eigenaar van Improsa, geregistreerd supervisor, coach bij de LVSC en consulent en casemanager bij het CCE.