Meer dan ooit is er behoefte aan maatschappelijke en culturele duiding vanuit de geesteswetenschappen.
De geesteswetenschappen staan volop in de belangstelling. Werd vroeger hun wetenschappelijkheid nog weleens ter discussie gesteld, tegenwoordig is er een groeiende behoefte aan interdisciplinaire samenwerking. Vraagstukken rondom AI, globalisering en de klimaatcrisis vragen niet alleen om onderzoek uit de bèta-disciplines, maar evenzeer om een maatschappelijke en culturele duiding. Tegelijk staat geesteswetenschappelijk onderzoek onder politieke druk, vanwege enerzijds beschuldigingen van ‘cultuurmarxisme’ en anderzijds juist de roep om expliciete politieke betrokkenheid.
Het is daarom meer dan ooit van belang om goed in kaart te brengen wat de geesteswetenschappen kunnen bieden, welke wetenschappelijkheid zij bezitten en welke kennis en inzichten zij genereren. Dit boek biedt een helder en beargumenteerd overzicht van de belangrijkste theorieën en methoden uit de geesteswetenschappen. Daarbij gaat aandacht uit naar de nieuwe uitdagingen die digitalisering, globalisering en de klimaatcrisis meebrengen.
Eddo Evink is hoogleraar Filosofie van techniek, media en cultuur aan de Faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Hij publiceerde eerder Transcendence and inscription. Jacques Derrida on Metaphysics, Ethics and Religion (2019) en veel artikelen over fenomenologie, hermeneutiek en metafysica