ChatGPT, zorgrobots, drones en AI – nieuwe digitale technologieën bieden ongekende mogelijkheden, maar stellen ons ook voor radicaal nieuwe problemen. Denk aan TikTok en de schending van privacy of de ethische problemen waarmee toezichthoudende algoritmes ons confronteren. Hoe moeten we ons als mens verhouden tot de technologie? Hoe kunnen we op een ethische manier vormgeven aan de technologieën en de impact die ze hebben?
De gangbare technologieopvatting gaat uit van een fundamenteel verschil tussen mens en technologie, maar de verbinding tussen die twee is een zinvoller uitgangspunt. Dan wordt de ethische vraag niet langer hoe we technologie van buiten moeten beoordelen, maar hoe we haar in de samenleving kunnen begeleiden. En hoe we de samenleving kunnen begeleiden bij het gebruik van nieuwe technologie.
In De techniek staat voor iets laten Daniel Tijink en Peter-Paul Verbeek zien hoe zo’n ‘begeleidingsethiek’ er in de praktijk kan uitzien. Ze schetsen de filosofische achtergrond en vullen deze aan met casussen uit de praktijk en kennis uit de bestuurskunde. Zo komen ze tot een concrete aanpak die technologische en sociale innovatie met elkaar verbindt.