Google is van oudsher berucht anti-management en heeft managers hun macht ontnomen waar dat kon. Recruitment, prestatiebeoordeling en promoties worden beslist in groepen en beloning wordt grotendeels bepaald door vaste regels. Joris Merks-Benjaminsen werkte twaalf jaar bij Google en omarmde dit principe van Managen zonder macht: hij werd een van de hoogst scorende managers van Google en trainde vele collega-managers. Als menselijkheid de overhand krijgt ten koste van accountability, of als prestatiegerichtheid wint van menselijkheid en cultuur, is een nieuw evenwicht nodig. Dit boek helpt teams en organisaties die te veel op één kant van dit spectrum leunen dat evenwicht te hervinden. Diversiteit en inclusie is daarbij de ‘standaardinstelling’. Een team of organisatie kan alleen op het hoogste niveau presteren als alle mensen hun beste zelf zijn en goed samenwerken. De principes van Managen zonder macht leggen een ambitieuze en gebalanceerde lat voor prestaties én menselijkheid. De praktische modellen en oefeningen in dit boek helpen je als manager snel op weg.
Joris Merks-Benjaminsen had een leidende rol bij Googles initiatieven op het gebied van Diversity, Equity & Inclusion. Als auteur viel hij reeds tweemaal in de prijzen met zijn boeken over organisatievernieuwing. Hij geeft nu als zelfstandig ondernemer opleidingen en trainingen waarin hij managers en leiders begeleidt in het vinden van een juiste balans tussen menselijkheid en prestatie.
‘Als je een manager bent, of managers in je organisatie wilt bijscholen, als je in een grote organisatie een inclusieve cultuur met start-up spirit wilt neerzetten, of als je een snelgroeiende scale-up bent en je de opgebouwde cultuur wilt behouden, kijk dan niet verder dan Managen zonder macht.’