Een uitgebreide gids voor een complex onderwerp
Euthanasie is een complex en gevoelig onderwerp dat zorgprofessionals voor grote uitdagingen kan stellen. Het Leerboek euthanasie biedt een uitgebreide gids over de wettelijke, praktische en ethische aspecten van euthanasie in Nederland. Geschreven door experts uit diverse disciplines, is dit boek een waardevolle bron voor professionals die direct of indirect betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met een euthanasiewens, of die zich hierop willen voorbereiden.
Thema’s en casuïstiek: een veelzijdige benadering
Met achttien zorgvuldig samengestelde hoofdstukken brengt dit boek wetgeving, praktijkervaringen en ethische bespiegelingen samen. Gebruikmakend van casuïstiek belicht het thema’s zoals de ontstaansgeschiedenis van de euthanasiewet, de wettelijke zorgvuldigheidseisen en specifieke situaties zoals euthanasie bij dementie, psychische aandoeningen of orgaandonatie na euthanasie. Elk hoofdstuk bevat een reflectie waarin ethische vragen rondom het thema van het hoofdstuk worden besproken.
Ondersteuning voor zorgverleners in complexe besluitvorming
Dit leerboek is een essentiële bron voor huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen, geestelijk verzorgers en andere zorgprofessionals die te maken kunnen krijgen met patiënten die een euthanasiewens hebben. Het boek biedt zowel informatie als prikkelende vragen die aanzetten tot verder nadenken. Daardoor ondersteunt het boek zorgverleners bij een zorgvuldige besluitvorming in complexe situaties. Ook helpt het zorgverleners om een balans te vinden tussen hun professionele verantwoordelijkheid en hun persoonlijke grenzen.