Hoe kwam het dat de Republiek in de zeventiende eeuw kon uitgroeien tot een wereldmacht? Welke rol speelde Nederland in de eeuwen daarna op het internationale toneel? Wat was kenmerkend voor de Nederlandse economie sinds de zestiende eeuw? Hoe ontwikkelden zich de politieke verhoudingen in het binnenland? Welke rol speelde de ‘verzuiling’ en hoe zijn de opkomst van het populisme en de huidige partijpolitieke versplintering te verklaren?
In zijn antwoord op deze en andere vragen geeft Friso Wielenga een overtuigende invulling aan de Nederlandse ‘eenheid in verscheidenheid’ en biedt hij een toegankelijk relaas van de geschiedenis van land en volk, van het ontstaan van de Republiek der Verenigde Nederlanden in de zestiende eeuw tot en met de turbulente eerste decennia van de 21e eeuw.
De belangstelling voor het eigen verleden is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Deze herziene editie van Geschiedenis van Nederland is een helder geschreven handboek dat ook de lastige episodes niet uit de weg gaat.
Friso Wielenga is historicus, eerder verbonden aan de Vrije Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Van 1999 tot 2021 was hij als hoogleraar-directeur werkzaam aan het Zentrum für Niederlande-Studien van de Westfälische Wilhelms-Universität Münster.
‘Een verfrissende aanpak in een tijd van navelstaren’,
Paul van der Steen in Trouw
‘… ten zeerste aan te bevelen’, Rolf Falter in Ons Erfdeel
‘Wielenga’s Geschiedenis van Nederland is een prachtig beknopt en indringend overzicht van de gehele Nederlandse geschiedenis vanaf de Opstand tegen Spanje tot heden’,
Jonathan Israel
www.boomgeschiedenis.nl