Nederland heeft de ambitie om in 2050 een circulaire economie te realiseren: een economie waarin alleen gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare en gerecyclede de materialen die al in omloop zijn, in plaats van het verbruiken en deponeren van materiaal. Dit betekent dat de techniekstudent niet om circulair ontwerpen heen kan.
Bij circulair ontwerpen staan de volgende elementen centraal: de functie van het product, het gebruik van hernieuwbare en gerecyclede materialen, het businessmodel, levensduurverlenging door reparatie, hergebruik en recycling wanneer het product afgedankt wordt. De student leert over rethink, redesign, repurpose, recycle en krijgt praktische handvatten om de transitie naar een circulaire economie mee vorm te geven. Aan de hand van methodes, tools en cases krijgt de lezer een praktisch inzicht in de ontwerpcyclus voor circulariteit.
Op het online platform Boom Academie vind je de theorie uit dit boek, afgewisseld met video’s en oefeningen. Dit helpt je om de kennis goed te verwerken en toe te passen. In het voortgangsoverzicht zie je je resultaten. Ga naar boomstudent.nl om jouw toegang te activeren.
‘Circulair productontwerpen’ is bedoeld voor alle technische studierichtingen. Iedere richting krijgt namelijk te maken met het ontwerpen van producten en bijbehorende businessmodellen. Bij de een zijn dat onderdelen voor een machine, bij de ander gaat het om consumentenproducten, en bij weer een andere studie zijn het bouwproducten. De basisprincipes van ontwerpen voor een circulaire economie zijn echter altijd van toepassing, en daar richt dit boek zich op. Ook professionals kunnen met deze methode hun kennis over circulair ontwerpen vergroten.
Karin van Beurden is sinds haar afstuderen actief in de ontwikkeling van duurzame en circulaire producten en -productbeleving. Eerst 20 jaar in het bedrijfsleven, sinds 1999 met haar adviesbureau Kompane. Van 2004 tot 2021 is zij als lector Product Design van het Saxion Hogeschool betrokken geweest bij toegepast onderzoek op dit gebied.
Inge Oskam is lector Circulair Ontwerpen & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij geeft leiding aan praktijkgericht onderzoek naar ontwerpmethoden, businessmodellen en cross-sectorale samenwerking voor het ontwikkelen van circulaire producten en systemen en het hoogwaardig herbestemmen van reststromen.
Judith Ogink is onderzoeker Circular Design aan NHL Stenden hogeschool en heeft een achtergrond in mechanische productontwikkeling. Ze doet praktijkgericht onderzoek naar het ontwerpen van circulaire producten met een speciale focus op het recyclen en toepassen van plastic reststromen.