Materiële hulpverlening gaat over armoede, schulden, uitkeringen en al de complexiteit die komt kijken bij het moeten rondkomen van weinig geld. In Nederland leven meer mensen dan ons lief zijn in armoede, ook mensen van wie je het misschien niet direct verwacht. Moeilijk kunnen rondkomen is ook geen onderwerp waar makkelijk over gesproken wordt. Materiële hulpverlening helpt om inzicht te krijgen in deze problematiek zodat je het gesprek hierover kan aangaan en cliënten kunt ondersteunen of kunt verwijzen waar nodig.
Na het lezen van dit boek weet je hoe geld zich heeft ontwikkeld in de afgelopen decennia, wat de rol van de overheid is, wat het inhoudt om een financiële huishouding te voeren en wat je hiervoor moet kunnen. Als je deze basis hebt gaan we ons verdiepen in de impact van armoede, maar ook naar alle verschillende incassomaatregelen die genomen kunnen worden en hoe ontregelend deze kunnen zijn. We ronden af met de handelingsperspectieven die je als professional hebt en een (grove) schets van het specialistische schuldhulpverleningstraject.
Na het bestuderen van dit boek heb je daarmee een basis van waaruit je steun kunt bieden aan degene tegenover je. Niet met het idee dat jij de problemen rondom schulden en armoede zelf gaat aanpakken, maar met het idee dat je kunt luisteren, dat je begrijpt waar de cliënt het over heeft en dat je hem op de juiste manier kunt doorverwijzen.
Om een concreet beeld te geven van de alledaagse praktijk begint ieder hoofdstuk met een casus. Deze casuïstiek biedt de mogelijkheid om met elkaar het gesprek aan te gaan en te bedenken hoe je als professional met deze cliënten aan de slag zou kunnen gaan.
Op de bijbehorende website vind je actuele informatie, opdrachten en links naar relevante websites en documentaires die het bekijken waard zijn. Ook het werkbestand dat hoort bij hoofdstuk 4 staat op de website.