De napoleontische tijd is een korte maar belangrijke periode in de Nederlandse en Rotterdamse geschiedenis geweest. In deze dynamische tijd veranderde er veel op bestuurlijk, fiscaal en juridisch gebied. Tegelijkertijd was het een tijd van diepe crisis, op politiek, sociaal én economisch gebied.
Gedurende de gehele periode woedde er oorlog in Europa. Vooral Nederland werd zwaar getroffen door het continentaal stelsel dat Napoleon in 1806 had ingevoerd. Al het handels- en personenverkeer naar en van Engeland was verboden, waardoor de Nederlandse zeehandel vrijwel volledig stil kwam te liggen.
De napoleontische tijd in Rotterdam is tot dusver nog weinig bestudeerd. Voor zijn nieuwe boek kon Johan Joor dan ook veel nieuwe bronnen gebruiken, zoals materiaal uit het archief van de Franse commissaris-generaal van politie De Marivault in Rotterdam. Honderden briefrapporten uit de jaren 1811-1813 geven een fascinerende kijk op het dagelijks leven in Rotterdam in deze bijzondere periode.
Johan Joor (1955) is historicus en specialist op het gebied van de napoleontische tijd. Hij promoveerde op het proefschrift De Adelaar en het Lam (2000), over protesten in Nederland in die tijd. In 2015 was hij co-editor van de veelgeprezen bundel Revisiting Napoleon’s Continental System, over de Europese, regionale en lokale gevolgen van het continentaal stelsel.