De mens een axolotl

Agamben en het goede leven

Voorzijde
24,90
Leverbaar vanaf 14 maart 2025
Met 5% studentenkorting
voor 23,66 i
+
Bestel
ISBN: 9789024442249
Uitgever: Boom
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Ype de Boer
Druk: 1
Pagina's: 224
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Filosofie algemeen

‘Ype de Boer is als geen ander in staat het ongrijpbare, erudiete en diepzinnige werk van Giorgio Agamben in begrijpelijke taal te bespreken en tegelijkertijd de onvermoede schatten die in dit oeuvre schuilgaan op te diepen.’ – Gert-Jan van der Heiden

 

Mijmerend over zijn filosofische leven schrijft de invloedrijke denker Giorgio Agamben dat hij wordt gedreven door een verlangen om met al zijn kracht uit te zoeken of iets in de hemel of op aarde hem een ‘eeuwig en rechtvaardig geluk’ zou schenken. Bij het grote publiek staat Agamben juist bekend als een doemdenker, een onverschrokken criticus van het moderne politieke heden, pessimistisch tot op het nihilistische af. Hoe verhouden zijn donkere cultuuranalyses zich tot deze zoektocht naar geluk?

In Een filosofisch rariteitenkabinet toont Ype de Boer hoe Agamben de millennia oude filosofische zoektocht naar het geluk op radicaal nieuwe wijze oppakt. Hij richt zich daarbij op de vele eigenzinnige personages, plaatsen en creaturen die Agambens wereld bevolken. Toegang tot die wereld, zo betoogt De Boer, vereist niet alleen oog voor argumentatie, maar ook voor de bijzondere manieren waarop Agamben het mensenleven verbeeldt.

Agambens evocatieve, poëtische denkstijl getrouw, tovert De Boer in twintig korte essays de belangrijkste figuren en thema’s uit het werk van de Italiaanse denker om tot handzame miniaturen. Het kruimelspoor van die figuren volgend, wordt een nieuw perspectief op geluk geopend.

 

Ype de Boer (1989) is filosoof en docent aan de Radboud Universiteit. Hij is vertaler van Agambens werk en auteur van Agamben’s Ethics of the Happy Life (2024). Eerder schreef hij Het erotisch experiment, Voorbij de moderne seksuele identiteit (2019) en Murakami en het gespleten leven (2017). Voor zijn dissertatie over Agamben ontving hij in 2024 het Legatum Stolpianum.