Hoe afgunst ons helpt inzicht te krijgen in wie we zijn en wat we echt belangrijk vinden.
Afgunst is een pijnlijke emotie. Als we afgunstig zijn, hebben we het gevoel in de schaduw te staan van een broer of zus, vriend of vriendin, collega of teamgenoot. Anderen lijken het beter getroffen te hebben dan wijzelf en dat is maar moeilijk te verkroppen.
Hoewel iedereen ermee bekend is, wordt afgunst slecht begrepen. In Afgunst onderzoekt filosoof Rob Compaijen deze emotie. Wat is het verband tussen afgunst en eigenwaarde? Bestaat er een verschil tussen afgunst en jaloezie? Is afgunst alleen maar verwerpelijk? Wat is de politieke betekenis van afgunst? En hoe moeten we met haar omgaan?
In dit diepgravende en toegankelijke boek gaat Compaijen te rade bij klassieke en hedendaagse filosofen, literatuur en de beeldende kunsten om deze vragen te beantwoorden.
Rob Compaijen (1986) is als filosoof verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit. Zijn onderzoek richt zich onder andere op het existentialisme, emoties, aandacht, en onthechting in de ethiek. Hij verzorgt regelmatig publiekslezingen over uiteenlopende onderwerpen. Afgunst is zijn eerste Nederlandstalige boek.