Na de verschijning van het Praktijkboek resourcegroepen zijn verschillende Nederlandse instellingen met de methodiek gaan werken. Vanaf 2017 is in een landelijk onderzoek onderzocht of de positieve effecten van het werken met resourcegroepen op herstel die uit internationaal onderzoek gebleken zijn, zich ook in Nederland voordoen. De eerste resultaten zijn heel positief.
In deze geheel herziene uitgave zijn de praktijkervaringen van de laatste jaren verwerkt. De methodiek is daarop ook aangepast. Inmiddels worden resourcegroepen zowel buiten als binnen de ggz in verschillende settings toegepast. Zij bieden professionals in verschillende sectoren de mogelijkheid om ook over de grenzen van hun domein heen, in een netwerk rond de cliënt met hem en zijn naasten structureel en in gezamenlijke besluitvorming samen te werken, met gebruikmaking van of in aansluiting op methodieken die ze al gebruiken. Behalve de structurele betrokkenheid van naasten, staan de eigen regie en empowerment van de cliënt centraal.
De auteurs lichten de achtergronden, onderliggende waarden en de wetenschappelijke onderbouwing van de methodiek toe en nemen de fasen stapsgewijs uitgebreid en gestructureerd door. Tussendoor worden dilemma’s, tips en casuïstiek beschreven en de bijlagen bieden nuttige hulpmiddelen voor wie zelf aan de slag wil.
Wat is een resourcegroep?
Een resourcegroep is een groep mensen die bij een cliënt betrokken is gedurende zijn behandeling. Een cliënt kiest zelf wie er naast zijn directe hulpverlener (de regieondersteuner), in zijn groep zitten: familieleden, vrienden of kennissen, maar ook hulpverleners binnen of buiten de ggz.
Geen mens hoeft alleen te staan en de meeste mensen hebben anderen om zich heen nodig. Juist wanneer het minder goed gaat en het gevoel van een steuntje in de rug welkom is. De resourcegroep helpt een cliënt om zelf de regie over zijn eigen leven te nemen, doordat hij zelf kiest wie er in de groep komt, welke doelen hij nastreeft, en waar en hoe vaak de groep bij elkaar komt