Een helder overzicht van de politieke geschiedenis rond de totstandkoming en de uitvoering van de verschillende regelingen voor werklozen in Nederland.
Werkloosheidsregelingen in Nederland draait om de politieke strijd over de voorgenomen schikkingen tegen de achtergrond van wisselende sociaaleconomische, financiële, politieke, institutionele en persoonlijke belangen. Op basis van vaak niet eerder geraadpleegde primaire bronnen verschaft dit historisch onderzoek voor het eerst inzicht in alle verschuivingen in de architectuur van de werkloosheidsregelingen en in de achterliggende ideeën en doelstellingen. Daarnaast beschrijft het de opkomst en ondergang van verschillende uitvoeringsorganisaties, waarvan het GAK en het latere UWV de bekendste zijn.
Leon van Damme (1982) studeerde geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Van 2015 tot 2020 was hij als promovendus verbonden aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen. Op dit moment is hij beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.