Data(bases) zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit. We verzamelen data om deze vervolgens te kunnen analyseren. Het succesvol inzetten van een database begint met het ontwerpen van de juiste structuur. Hoe zet je een database goed op? Vaak krijg je maar één kans om een database te ontwerpen. Dat ontwerp bepaalt in hoge mate het succes.
Database modelleren gaat in op het ontwikkelen van databases. Met het groeien van de verscheidenheid aan gegevens en de steeds geavanceerdere dingen die we met de gegevens doen, zijn ook de verschillende soorten databases gegroeid. Relationele databases vormen nog altijd het overgrote deel van de in gebruik zijnde databases. Daarnaast kom je steeds vaker zogenoemde noSQL-databases tegen.
Dit boek gaat in grote mate over het ontwerpen van relationele databases, over het maken van de juiste (tabel)structuur, met andere woorden: het bepalen welke tabellen je moet maken om een goede database op te zetten. Database modelleren gaat in op de drie grote richtingen: normaliseren, dimensioneel modelleren en Data Vault. In hoofdstuk 6 komen in wat algemenere termen noSQL-databases aan bod.
Voor wie?
Het boek is gericht op database-ontwikkelaars en/of database-engineers. Database modelleren gaat ervan uit dat een database-ontwikkelaar of engineer zich breed richt op het opslaan en gebruik van gegevens binnen een organisatie. Hij of zij is betrokken bij het maken van keuzes met betrekking tot welke database het meest geschikt is en houdt zich bezig met de overall data-architectuur. Hij bepaalt (mede) wie welke gegevens in welke vorm krijgt aangeboden. Hij/zij zet de database op en maakt het ontwerp. Dat is wat studenten in dit boek leren.
Voorkennis
Dit boek gaat er niet van uit dat je al data-engineer bent. Ook is voorkennis van database niet noodzakelijk. We beginnen bij het begin: wat is een database eigenlijk en waarom gebruiken wij databases? Vanaf dat startpunt word je meegenomen tot het moment dat je zelf een database-ontwerp kan maken. Voorkennis van de taal SQL is een pre, maar geen noodzaak.