Verpleegkundige gespreksvoering behandelt verschillende vaardigheden die laten zien hoe je als verpleegkundige kunt luisteren, waarbij je de ander ruimte biedt om zijn verhaal te doen en tegelijk sturing geeft aan het gesprek. Daarnaast bevat het casuïstiek die zicht geeft op de persoonlijke toepassing in de verpleegkundige beroepspraktijk. De beschreven gespreksvormen en methodieken zijn actueel voor deze praktijk.
Naast het boek is er een website beschikbaar die verdieping geeft aan de behandelde thema's.
Het boek is een geheel herziene druk van het 'Basisboek Verpleegkundige gespreksvoering' en bestaat uit drie delen. Deel 1 gaat in op houdingsaspecten bij communicatie, in deel 2 worden gespreksvaardigheden uitgewerkt en in deel 3 zijn diverse gespreksvormen en methodieken beschreven. De structuur binnen de delen is verbeterd en de inhoud is geactualiseerd met toevoeging van een aantal geheel nieuwe hoofdstukken, onder meer over culturele aspecten, shared decision making, CanMEDS-rollen, oplossingsgerichte benadering, familiegesprekken, risico's taxeren en het zorgen delen-gesprek.
Verpleegkundige gespreksvoering is geschreven voor studenten mbo- en hbo-verpleegkunde en is tevens inzetbaar in bij- en nascholing.