‘Gezondheidsrecht begrepen’ is een praktische inleiding in het gezondheidsrecht, speciaal geschreven voor verpleegkundigen en (para)medici. Het boek biedt een compacte beschrijving van rechtsregels die belangrijk zijn voor de dagelijkse beroepspraktijk in de zorg.
Het boek beschrijft in dertien hoofdstukken onderwerpen als beroepsgeheim, ouderschap, gezag en scheiding, de behandelovereenkomst, dossier en inzage en strafrechtelijke aansprakelijkheid.
Auteur Lydia Janssen schrijft in heldere en begrijpelijke taal waarbij het juridisch jargon zoveel mogelijk vermeden wordt. Om de algemene regels voor studenten dicht bij de praktijk te brengen staan er in het boek veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
In deze vierde druk is de inhoud geactualiseerd waaronder o.a. de opname van de AVG wet en wijzigingen in de Wet BIG. Ook zijn er nieuwe wetten zoals de Wet zorg en dwang, de Wet verplichte ggz en de Wet op de orgaandonatie toegevoegd. Verder is het boek uitgebreid met een paragraaf over moraal, ethiek en recht en een korte bespreking van de Jeugdwet.
Dit boek is geschikt voor studenten én professionals binnen de verpleegkunde en paramedische studies.