'Was dit God of Satan die ons probeerde te misleiden? Was er sprake van massapsychose? In hoeverre waren mijn ervaringen het gevolg van suggestie, intuïtie of van mijn innerlijke zoektocht naar mijn emotionele zelf?' (Michiel van Elk in Extase)
Sommige gelovigen horen letterlijk de stem van God, anderen verliezen het besef van tijd en ruimte tijdens een meditatie of ontdekken door middel van geestverruimende middelen een hogere realiteit. Waar komen deze religieuze en spirituele ervaringen vandaan? Bieden zij echt een blik op een andere werkelijkheid? Zijn sommige mensen gevoeliger voor dit soort ervaringen dan andere? Extase gaat aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek in op deze en andere vragen. De auteur, zelf wetenschapper en ex-gelovige, vertelt over veldonderzoek op paranormaalbeurzen en bij kerkgenootschappen, en over experimenten die hij en zijn collega's uitvoerden, zoals dat met de Godhelm op Lowlands. We zullen zien dat de mens een diepgewortelde aanleg heeft om religie te ervaren én dat dit allerlei voordelen biedt.
Michiel van Elk is onderzoeker en docent aan de Universiteit van Amsterdam en hoofd van het Religion, Cognition and Behavior Lab. Tevens is hij auteur van de elders verschenen titels Het babybrein. Over de ontwikkeling van de hersenen bij baby's (2010) en De gelovige geest. Op zoek naar de biologische en psychologische wortels van religie (2012).