Diversiteit in de samenleving / Druk 3

Concepten, voorbeelden uit de praktijk en methoden voor de diversiteitsbewuste professional

Voorzijde
Inkijkexemplaar
35,00
Levertijd: 3 werkdagen
Met 5% studentenkorting
voor 33,25 i
+
Bestel
ISBN: 9789023260028
Uitgever: Koninklijke Van Gorcum
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Lucho Rubio Repàraz Siela Ardjosemito-Jethoe Meike Vroom
Druk: 3
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2024
Vervanger van: 9789023256786
NUR: Interculturele communicatie

Professionals in het sociale domein werken met verschillende mensen die allerlei identiteiten in zichzelf dragen. Het gaat hierbij onder andere om sociale, culturele, religieuze, etnische en genderverschillen.

Diversiteit in de samenleving biedt de (aankomende) professional inzicht in belangrijke concepten, methoden en (sociologische) theorieën voor het succesvol uitoefenen van de eigen professie in de 21ste eeuw in Nederland en België.

In dit boek wordt er betekenis gegeven aan begrippen zoals diversiteit, inclusie, gelijkwaardigheid en participatie. Auteurs belichten onder meer intersectionaliteit en de presentiebenadering en behandelen diversiteitscompetenties en diversiteitsbewuste communicatie. Ten slotte laten zij zien welke thema’s actueel zijn in deze diverse samenleving, denk hierbij aan ongelijkheid, armoede, fysieke en geestelijke mogelijkheden, levensbeschouwingen, gender en seksuele geaardheid – en hoe deze thema’s de beroepspraktijk beïnvloeden. Verder wordt de rol van de media belicht en wordt er ingegaan op racisme en systemische uitsluiting

Nieuw

1. Het boek neemt intersectioneel denken als uitgangspunt om de verschillende aspecten van diversiteit te belichten. Zo krijgen de concepten in Deel I een verscherpte invalshoek.

2. Alle hoofdstukken van Deel II ‘aspecten van diversiteit’ krijgen een vaste structuur, waarin speciale aandacht is voor de geschiedenis en de specifieke uitsluitingsmechanismen.

3. Het boek bevat drie nieuwe hoofdstukken:

a. Mogelijkheden: Bodies & Minds (hoofdstuk 10) richt zich op de fysieke en geestelijke mogelijkheden van mensen, met aandacht voor de impact van validisme en disablism.

b. Gender (hoofdstuk 11) besteedt aandacht aan de verhoudingen tussen man en vrouw in de maatschappij.

c. Kleur bekennen (hoofdstuk 13) legt de focus op ons koloniale verleden en de huidige vormen van racisme en discriminatie.

4. De hoofdstukken ‘Migratie’ en ‘Media en beeldvorming’ zijn herzien, met nieuw materiaal en speciale aandacht voor de belevenis vanuit het perspectief van minderheden.

Tot slot is er een gloednieuwe website waarin nieuw aanvullend materiaal, zoals casuïstiek en beeldmateriaal per hoofdstuk, te vinden is.