Reorganisaties, fusies, bezuinigingen, beleidswijzigingen, nieuwe methodieken, verhuizingen, nieuwe collega’s, nieuwe managers, nieuw bestuur… Grote en ook minder grote veranderingen leiden vaak tot een gevoel van onveiligheid, verwaarlozing en machteloosheid in teams en organisaties. Vooral de oudgedienden die al vaker koerswijzigingen hebben moeten doorstaan, voelen zich gedupeerd en gedemotiveerd, terwijl de jongste generatie werknemers staat te trappelen van ongeduld om door te kunnen naar de toekomst. Er ontstaan kampen en conflicten, en de manager die verantwoordelijk is voor de implementatie neigt ernaar zich achter de nieuwelingen te scharen.
Welke mechanismen zijn hier aan het werk?
Hoe kun je medewerkers veiligheid en continuïteit bieden opdat er weer ruimte ontstaat voor diversiteit en verbondenheid in het team?
Er valt een vergelijking te maken met generaties, rollen en patronen in families, de kern van Beschermjassen. Elke organisatie kent – net als families en samenlevingen – zwarte bladzijden, verborgen lijden en oud zeer. Het is belangrijk deze onder het tapijt geschoven verhalen en geschiedenissen samen met alle werknemers aan het licht te brengen en aan te kijken. Dan wordt het reinigend vermogen geactiveerd, kan de meerstemmigheid en verbondenheid opnieuw een plek krijgen en wordt de bezieling teruggebracht in de organisatie.
Begeleiden van transities in teams en organisaties is bedoeld voor managers,
begeleidingskundigen, teamleiders, coaches, trainers en hrm-professionals. Het is een handleiding om deze processen bij verandering te begrijpen en te faciliteren aan de hand van het werkmodel Beschermjassen. Het zit boordevol herkenbare verhalen en voorbeelden uit de praktijk.
Over de auteurs
Kitlyn Tjin A Djie is transcultureel systeemtherapeut en ontwikkelde Beschermjassen als antwoord op het westerse witte individualistische denken in de Nederlandse jeugdzorg. Beschermjassen is van toepassing in alle contexten waar onveiligheid en uitsluiting aan de orde zijn.
Samen met Irene Zwaan schreef ze diverse boeken over het werkmodel, waaronder het populaire Beschermjassen, transculturele hulp aan families.