Statistiek associeert men al snel met ingewikkelde wiskundige formules en berekeningen. Echter, bij het gebruik ervan in sociaal-wetenschappelijk onderzoek speelt dat slechts op de achtergrond een rol. Juiste toepassing en correcte interpretatie van de uitkomsten staan namelijk voorop. Hierop ligt dan ook sterk de nadruk in Statistiek als hulpmiddel.
De statistische toepassingen worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse onderzoekspraktijk. Deze voorbeelden worden uitgewerkt met behulp van het statistische programma SPSS. Enige basiskennis van dit programma, zoals beschreven in Basiscursus SPSS, is aanbevolen Voor de weergave van de statistische uitkomsten in grafieken wordt uitgeweken naar Microsoft Excel. Dit garandeert niet alleen de laagdrempeligheid, maar speelt ook in op de onderzoekspraktijk.
In deze geheel herziene editie zijn zowel tekst als voorbeelden weer helemaal up-to-date gemaakt. Daarnaast is er een hoofdstuk toegevoegd over het gebruik van Microsoft Excel. Lezers die nog niet zo bekend zijn met dit programma, krijgen zo een korte basiscursus met onmisbare kennis voor het grafisch weergeven van de resultaten van statistische analyses.
Pieter van Groenestijn doceert kwantitatieve analysetechnieken bij maatschappijwetenschappen aan de Radboud Universiteit en bracht eerder het succesvolle boek Basiscursus SPSS uit.
Mark Visser is werkzaam als universitair docent sociologie aan de Radboud Universiteit. Hij verzorgt statistiekonderwijs en past (geavanceerde) kwantitatieve analysemethoden toe in zijn onderzoek, dat zich vooral richt op individuele levenslopen en arbeidsmarktongelijkheid.
In dit boek wordt gebruikgemaakt van diverse bestanden.
Deze zijn beschikbaar via vangorcumstudie.nl.