In Van Neanderthaler tot rendierjager nemen we het publiek mee naar een bijzondere periode uit de rijke geschiedenis van de provincie Drenthe: de Oude Steentijd. De tijd van ijstijden, rendierjagers én Neanderthalers; die immer boeiende andere menssoort, die circa 40.000 jaar geleden uitstierf en ons als Homo sapiens alleen achterliet. De resten van de aanwezigheid van deze oermensen zijn door (amateur-)archeologen overal in de provincie gevonden. Hun vuurstenen werktuigen, resten van hun kampplaatsen en de sporen van het landschap waarin zij leefden, stellen ons in staat een gedetailleerd beeld te geven van hun leven.
In dit rijk geïllustreerde boek, gericht op een breed publiek, nemen we de lezer mee naar deze lang vervlogen tijden. Hoe overleefde de Neanderthaler in de immer veranderende omstandigheden en landschappen aan de rand van hun leefwereld en waarom zijn ze uiteindelijk toch verdwenen? En hoe deden onze directe voorouders,de rendierjagers, hun intrede in het Drentse landschap.
Dit boeiende verhaal wordt verteld aan de hand van bijzondere vindplaatsen en vondsten uit Drenthe én de (amateur-)archeologen die deze unieke zaken hebben ontdekt. Aan het einde van het boek zal de lezer niet alleen veel geleerd hebben over de Oude Steentijd, maar zich tevens realiseren hoe rijk de provincie Drenthe aan geschiedenis is.
Van Neanderthaler tot rendierjager is het eerste deel in de reeks Archeologie in Drenthe. Het is de bedoeling dat er acht delen gaan verschijnen waarbij we beginnen in de Oude Steentijd en eindigen bij de Koude Oorlog.
De reeks Archeologie in Drenthe is een samenwerking van Stichting Het Drentse Landschap, Het Hunebedcentrum, Stichting Stone en Uitgeverij Van Gorcum.